over ons

Wij zijn Wetering Potlilium B.V. We hebben een moderne productielocatie van 42.000 m² in Den Hoorn (Zuid-Holland). Hier telen we, volledig automatisch op roltafels, diverse rassen van Lily Looks potlelies. Wetering Potlilium is eigenaar van het merk Lily Looks. De planten die we hier telen zijn bestemd voor de Europese markt. Ook beschikken wij over een tweede locatie in Honselersdijk, waar wij de grote pieken in het voorjaar en de zomermaanden op kunnen vangen.

Wij verzorgen zelf het transport naar de veillocaties Honselersdijk en Aalsmeer. Hiervoor beschikken wij over 2 eigen vrachtwagens.
Natuurlijk is het ook mogelijk om onze producten af tuin te kopen. Onze locatie in Den Hoorn ligt praktisch aan de A4.

Milieu

Wij werken met respect voor mens, natuur en milieu en doen er alles aan om onze milieu-footprint tot een minimum te beperken. Onderstaande voorbeelden zijn illustratief voor de manier waarop wij proberen om een bijdrage te leveren aan een schone en milieuvriendelijke toekomst.

De planten krijgen regenwater dat wordt opgevangen in waterbassins. Er is een gesloten teeltsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van eb- en vloed rolcontainers. Al het water wat niet direct wordt opgenomen door de planten wordt weer opgevangen, schoongemaakt en hergebruikt. Wij maken gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen (natuurlijke vijanden).

De kas is voorzien van een modern klimaatregelingssysteem. Door met energiezuinige schermen te werken, blijft de warmte binnen en wordt het gebruik van fossiele brandstoffen (aardgas) gereduceerd. Energie wordt mede opgewekt door een WKK (warmtekrachtkoppeling) en zonnepanelen.

Groenafval, plastic en karton worden apart opgehaald en gerecycled.

Een mooi stukje bedrijfshistorie

Het begint allemaal met een vakantie in Zermat (Zwitserland). De toen 20 jarige Marco van de Wetering ziet daar een potlelie en eenmaal terug in Nederland gaat hij met dit idee aan de slag.

1988 -2000

In 1988 start Marco wat proeven met potlelies in een gedeelte van de kas van zijn vader Cees, die dan nog Fresia’s teelt en waar hij in dienst is. Er worden 1.000 stuks geproduceerd. In 1989 volgt de eerste commerciële potlelie productie. Vader Cees stopt in 1990 met het telen van fresia’s en Marco zet de kas aan de Hoge Noordweg in Naaldwijk volledig vol met potlelies. In 1996 start Marco samen met zijn broer Peter van de Wetering het bedrijf Wetering Potlilium BV. Om hun potlelies kwaliteit onderscheidend in de markt te zetten, introduceren ze in 1997 het merk Lady Lily.

2001 -2010

In 2001 bouwen ze een nieuwe volautomatische productielocatie aan de Veenakkerweg in Den Hoorn. In 2006 gaan ze de samenwerking met veredelaar Mak Breeding aan. Het doel hiervan is nieuwe aziatische potlelierassen te selecteren voor Wetering Potlilium, zodat ze nog meer onderscheidende producten kunnen produceren. Ze introduceren het merk Lily Looks waar alleen eigen aziatische rassen onder vallen. Een jaar later is het door een genetisch kort assortiment mogelijk om een jaarrondproductie te draaien. In 2007 wordt Arroyo Liliumbulbs opgericht en wordt er gestart met eigen bolproductie. In 2008 worden er ook potoriëntals toegevoegd aan het merk Lily Looks. In 2010 broeit Wetering Potlilium inmiddels ongeveer 10.000.000 potlelie bollen af, waarvan 80% van de bollen uit het Lily Looks assortiment komt. Arroyo Lilium Bulbs laat in dat jaar ongeveer 80 hectare bollen kweken in Nederland, Frankrijk en Chili.

2011 -2022

In 2012 wordt een tweede locatie aan het Poeldijksepad in Honselersdijk aangekocht om de grote pieken in het voorjaar en de zomermaanden te kunnen opvangen.

In 2019 worden proefsgewijs de eerste Longiflorum op pot afgeleverd. Ook deze zijn van het eigen merk Lily Looks. In 2021 draait de Longiflorum volledig mee in het assortiment.
In 2020 krijgen ze de mogelijkheid tot aankoop van een kas grenzend aan de hoofdlocatie in Den Hoorn. Aan het einde van dat jaar werd deze kas gesloopt om de huidige locatie te kunnen uitbreiden.

In 2021 worden proefsgewijs de eerste LA op pot afgeleverd. Ook deze zijn van het eigen merk Lily Looks. In 2022 zal de LA volledig meedraaien in het assortiment.
In 2021 bestaat Wetering Potlilium 25 jaar. Een jaar waarin de hoofdlocatie wordt uitgebreid met 1,7 hectare nieuwbouw. Begin 2022 wordt de oppotlijn verhuisd naar de nieuw schuur aangrenzend aan de hoofdlocatie en ontstaat in de bestaande schuur meer ruimte voor het afleveren van de potlelies.